بیم دتکتور
در بعضی از پروژه ها به مواردی بر میخوریم که میبایست مکان وسیعی مانند سالن یک کارخانه و یا سالن موزه، انبار و … را تحت پوشش سیستم اعلام حریق از نوع دود قرار دهیم و نصب دتکتورهای معمولی مشکل و یا غیر اقتصادی باشند. دراین زمان معمولا از بیم دتکتور (دتکتور های پرتویی) استفاده می کنند.
بیم دتکتورها معمولا شامل دو قسمت ۱) فرستنده ۲) گیرنده می باشند. در برخی از برندها گیرنده مانند فرستنده از یک دستگاه تشکیل شده است و نیاز به پاور دارد و در مدل های دیگر فرستنده و گیرنده بر روی یک دستگاه قرار دارد مانند مدل FIRE BEAM که امواج نوری توسط یک آیینه (Reflector) بازتابش می شوند.
فرستنده و گیرنده دستگاه در دو سمت سالن نصب می شوند و هرگاه عاملی مانند دود بین این دو عنصر واقع شود و ارتباط اشعه را قطع کند باعث اعلام خطر می گردد. این دتکتورها می توانند فضایی به پهنای ۱۵ متر و به طول ۱۰ الی ۱۰۰ متر را تحت پوشش خود قرار دهند و ارتفاع نصب آنها بین ۲٫۷ متر تا ۲۵ متر می باشد. ولتاژ کار آنها ۲۴ ولت DC و جریان مصرفی درحالت ساکن حدود ۰٫۰۵ آمپر و در هنگام اعلام خطر ۷۰ میلی آمپر است. طبیعی است هر چه فاصله ی بین گیرنده و فرستنده افزایش یابد جریان مصرفی نیز افزایش می یابد.
برخی از مشخصات این دتکتورها به صورت ذیل می باشد:
– معمولا این دتکتورها دارای تحمل درجه حرارتی بین °۱۰- الی °۵۵+ است.
– طول فاصله ی بین فرستنده و گیرنده ی بیم دتکتور و رفلکتور می تواند از ۵ تا ۱۰۰ متر باشد.
– پهنای تحت پوشش این دتکتورها بسته به ارتفاع ناحیه ی حفاظتی نیز دارد. این میزان می تواند بین ۸ تا ۱۵ متر باشد. به طور کلی در صورت افزایش ارتفاع مساحت سطح پوشش افزایش میابد.
– حداقل فاصله بیم دتکتور از دیوار،سقف یا تیرچه و مواد موجود در ناحیه ی حفاظتی ۳۰ سانتی متر است. ضمنا برای اتاق های با ارتفاع کمتر از ۱۰ متر حداکثر فاصله از سقف یا تیرچه ۶۰ سانتی متر می باشد.
– حداقل فاصله ی بین دو فرستنده گیرنده ی موازی (و یا بین دو رفلکتور موازی) بسته به ارتفاع ناحیه ی حفاظتی از ۱ متر (در ارتفاع ۰ متری) تا ۶ متر (در ارتفاع ۱۰۰ متری) می باشد.
– در موارد زیر می توان بیم دتکتور را زیر تیرچه (Joist) سقف نصب کرد:
۱- اگر ارتفاع تیرچه (Joist) کمتر از ۲۰ درصد ارتفاع اتاق باشد.
۲- اگر عرض ناحیهی بین تیرچهها کمتر از ۵۰ درصد عرض عملکردی بیم (Broad of surveillance) باشد.
۳- اگر مساحت بین تیرچه ها کمتر از ۲۰۰ متر مربع باشد.
– در صورتی که ارتفاع جداکننده های انبار(سوله) زیاد باشد، بایستی برای هر ناحیه طراحی بیم جداگانه صورت گیرد.
– در یک زون با ارتفاع ۶ متر، پایین ترین نقطه قرارگیری دتکتور حداکثر ۴ متر میباشد
– در زونهایی با ارتفاع ۱۲ تا ۲۰ متر پایین ترین سطحی که دتکتور می تواند در آن قرار گیرد 7 متر است.
– ساپورت های بیم دتکتور جهت جلوگیری از لرزش می بایست بسیار محکم باشد.
– آلارم ها و فالت های کاذب زمانی رخ می دهد که برخورد نورهای با طیف نور مشابه (در اثر طلوع و غروب آفتاب و …)، جرثیقل های سقفی، گرد و غبار ناشی از تخلیه و بارگیری تجهیزات به دتکتور برسند. همچنین وجود رطوبت بالای ۹۵% و حرارت بالای ۵۵ درجه نیز باعث وجود آلارم های کاذب می گردد.
– اگر یکی از دیوارهای محل نصب بیم دتکتور یا رفلکتور Stable نبود یعنی در اثر نوسانات دما تغییر وضعیت می دهد، بهتر است رفلکتور روی آن نصب گردد و فرستنده گیرنده روی دیواره ی Stable قرار گیرد.
– زمانی که بخواهیم حریق های کوچک (Smouldering fire) که گرمای کمی نیز تولید می کنند را در ساختمانهای با ارتفاع بالا شناسایی کنیم، دو یا سه دتکتور بیم را بایستی در چند تراز مختلف قرار داد. این روش برای ساختمان های بالای شش متر می تواند استفاده شود.
طریقه نصب بیم دتکتور:
در زیر یک پوستر از نحوه نصب و فاصله بیم دتکتور جهت راهنمایی بیشتر قرار داده ایم:
نصب بیم دتکتور:
یک مجموعه بیم دتکتور شامل : فرستنده، کنترل از راه دور، آینه و منبع تغذیه به همراه باطری می باشد.
سیم بندی بیم دتکتور WIRING CONNECTION BEAM DETECTOR:
جهت سیم بندی انواع بیم دتکتور نیاز به یک زوج سیم جهت پاور ۲۴ ولت و یک زوج سیم جهت اعلام وضعیت بیم دتکتور(FIRE، FAULT) می باشد، همچنین خاطر نشان میگردد یک سیم ارت نیز می بایست متصل نمود. شکل زیر گویای این اتصال می باشد:
قیمت این بیم دتکتورها از حدود ۵ میلیون تومان بسته به نوع و متراژ مورد سفارش متفاوت می باشد.
دانلود دیتاشیت بیم دتکتور فایر بیم DATASHEET FOR FIRE BEAM
دانلود نحوه سیم بندی بیم دتکتور FIRE BEAM WIRING DIAGRAM
دانلود بروشور بیم دتکتور فایر بیم FIRE BEAM LEAFLET
دانلود راهنمای نصب بیم دتکتور FIRE BEAM USER MANUAL
جهت طراحی و ارائه اسناد فنی و همچنین دریافت آخرین قیمت جهت هر گونه بیم دتکتور لطفا با شرکت حامی تجهیز تماس حاصل فرمایید.